İstihbarata Giriş


İstihbarata Giriş

İstihbarat Nedir? İstihbarat hedefe yönelik bilgidir. İstihbaratın çekirdeği iki öğeden oluşmaktadır. Bu öğeler istihbarat toplamak ve istihbaratın analiz edilmesi oluşturmaktadır.

İstihbarat bir çark ile değerlendirilir.  Bu çarka giren veri karar vermeye yardımcı bilgi olarak çıkar. İstihbarat hem karar verici konumdaki politikacılar için işlevseldir hem de kolluk kuvvetleri için işlevseldir.

İstihbarat çarkı

İstihbaratın başlıca işlevleri bilgi toplama ve bilgilerin analiz edilmesi işlemidir. Bu analiz yöntemleri sırasıyla bilgilerin toplanması, karşılaştırılması, değerlendirilmesi, analizi, birleştirilmesi ve yorumlanmasıdır. Bu işlemlerin sonucunda elde edilen bilgiye istihbarat denir. İstihbarat pek çok alana ayrılmaktır. Bu alanlar; siyasi, askeri, ekonomik, sosyal, coğrafi, biyografik, ulaşım, iletişim, bilimsel, teknik ve siber istihbarat.

Bu kategorilerden gelen veriye ham veri denir. Ham veriden bilgi elde etmek için istihbarat çarkı kullanır. İstihbarat çarkı beş safhaya sahiptir. Bilginin istihbarata çevrildiği bir süreç istihbarat çarkı.

Bilgi doğrudan ve hedefe yönelik kullanılabilir.

Bu beş safha şunlardır;

Planlama, toplama, işlenmesi, analizi, bilginin ilgili kişilere dağıtımı. Bu adımlardan sonra yeniden planlama aşamasına geçilir. Devamı gelecektir…


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir